Nieuwe metrics voor Facebook video’s


Ongeveer een maand geleden is Facebook gestart met het tonen van meer verdiepende statistieken voor video op Facebook. Deze metrics zijn gedurende de voorbije maand uitgerold naar uitgevers wereldwijd. Ze moeten voor meer inzichten zorgen in de demografische gegevens van het publiek, engagement tijdens live video en de impact van het delen van een video. Hiermee wil Facebook het gebruik van hun videoplatform bij uitgevers sterk aansporen.

Aan de hand van de nieuwe gegevens kunnen we enkele cruciale vragen beantwoorden.

Wie zijn de kijkers en wat vinden ze van de video?

Uitgevers op Facebook krijgen vanaf nu de mogelijkheid om meer inzicht te verwerven in de demografische gegevens van specifieke video’s. Bij de statistieken van een video krijg je zo onder het tabblad ‘doelgroep en betrokkenheid’ gegevens over de topdoelgroep, toplocatie en engagement van de kijkers.

Heb je jezelf al vaak afgevraagd wie naar de video kijkt? Facebook toont nu dus de ‘topdoelgroep’. Dat doet het door een onderscheid op basis van geslacht en leeftijd te maken. In de grafiek tonen percentages het aandeel van een specifieke doelgroep in het totale aantal minuten dat de video bekeken werd. Wanneer je een doelgroep selecteert vergelijkt Facebook de specifieke video met de gemiddelde videostatistieken van afgelopen 30 dagen.

Demografische gegevens video

Daarnaast kan je aan de hand van ‘toplocatie’ informatie verkrijgen over waar de video’s bekeken worden. Ook hier maakt Facebook weer een vergelijk ten opzichte van de gemiddelde videostatistieken van de laatste 30 dagen. Een minpunt hier is de opdeling van de locaties. Er kan immers maar een analyse gemaakt worden tot op het niveau van gewesten (in België) en provincies (in Nederland).

Ten derde komen uitgebreide gegevens over het engagement op de video nu ter beschikking. Gegevens over het aantal likes en reacties, zowel op het eigen bericht als wanneer je bericht door anderen gedeeld werd, tonen welke acties de kijkers hebben genomen voor, tijdens of na het bekijken van de video.

Engagement video

Welke delen van de live video zorgen voor een reactie?

Vanaf nu geeft Facebook ook inzichten in de momenten waarop veel engagement plaatsvindt bij het bekijken van de video. Op deze manier kunnen succesvolle of meeslepende momenten in de live video achterhaald worden. Deze gegevens zijn enorm interessant als les naar de toekomst aangezien het kan aantonen welke content al dan niet aanslaat.

Komen de views vanuit de eigen pagina of uit gedeelde content?

Wil je graag nagaan of het aantal shares van jouw video nu echt belangrijk is? Deze nieuwe metric maakt duidelijk hoe groot het aandeel van gedeeld is in het totale aantal views van de video. Hierdoor krijgt de uitgever duidelijk de impact van een gedeelde video te zien. Volgens Facebook wordt een video die gedeeld is door een vriend immers sneller bekeken. Shares zouden volgens hen dus een grote impact hebben op het aantal views van een specifieke video.

shared aandeel

Vince Van Gestel

Vince Van Gestel | 28 september 2016

Contacteer Ons